Kees Hulsman reageert op Lex Runderkamp (NOS) bij Dit Is De Dag [Marinab Va (extra)]

door Jan Dirk Snel

.:.

Hieronder publiceer ik met zijn toestemming de reactie van onderzoeker Kees Hulsman, die al op 1 oktober de kerkbrand in El Marinab onderzocht – zie vier van mijn vorige blogs – op het gesprek dat Tijs van den Brink vanmiddag in Dit Is De Dag voerde met Lex Runderkamp over zijn omstreden reportage en waarbij Kees Hulsman ook enkele dingen – meer niet – mocht zeggen. Hierna spreekt dus Kees Hulsman.

.:.

Ik kom net uit het gesprek met Dit is de Dag van de EO. Een debat was het niet. Runderkamp kreeg alle ruimte om zijn verhaal toe te lichten en ik mocht af en toe een paar opmerkingen plaatsen.

Fouten van Runderkamp in radioverhaal:

Moslims gingen boos protesteren tegen aanbouw van een kerk: nee, dit was een meute van 1000 jongeren die tegen de kerk op trokken en de boel kort en klein sloegen.

Moslims in dorp bedreigden hem? Wat is dat voor een onzin. Ze hebben mij prima ontvangen, natuurlijk hebben ze hun biased visie gegeven maar er was geen enkele bedreiging. Wat was het doel om dat even te noemen?

Lex Runderkamp minimaliseert het belang van de context:
– veelvuldige problemen bij kerkenbouw
– Moslimgeweld als Christenen de status quo doorbreken

Hij gaf geen antwoord op mijn vraag waarom hij de verantwoordelijke priester Salib niet aan het woord heeft gelaten, waardoor het een zeer eenzijdig verhaal is geworden, dat alleen de Moslimkant van de onrust belichtte.

Hij beweert dat de “religieuze strijd” (niet mijn term) iets is van de afgelopen maanden wat er heftig aan toe ging met doden. Dit is onjuist. De spanningen zijn veel ouder, maar ze worden nu heel zichtbaar doordat de Egyptische overheid afwezig is.

Last but not least: hij zegt dat degenen die kritiek op zijn verhaal leveren, verantwoordelijk zijn geweest voor de interpretatie dat Christenen Moslims geframed hebben. Wat is het anders dan alleen om Abdallah aan het woord te laten zonder Christelijk weerwoord en dat de conclusie te trekken dat feiten niet altijd zijn zoals ze voorkomen? Dat laatste is wel juist maar in deze context kan de kijker/luisteraar niet anders concluderen dan dat Christenen Moslims inderdaad geframed hebben. De krant el-Misriyun maakt alleen een link naar Runderkamp’s TV-presentatie en niet naar anderen die tegen zijn wijze van presenteren bezwaar hebben aangetekend.

Tot zoverre Kees Hulsman. Over ongeveer een half uur hoop ik zelf weer een blogstuk over Runderkamps moeizame omgang met de waarheid te plaatsen.

(34)

[Geplaatst: donderdag 8 december 2011, 15.25 uur]

5 Trackbacks to “Kees Hulsman reageert op Lex Runderkamp (NOS) bij Dit Is De Dag [Marinab Va (extra)]”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: